Over Josje

josje.jpg

Josje F.G. Schutte (1959)

In mijn werk als fysiotherapeute kwam ik in aanraking met haptonomie. Ik raakte er zo door gefascineerd, dat ik eerst de basisopleiding haptonomie heb gevolgd en daarna de haptotherapie-opleiding te Doorn. De laatste heb ik afgerond in 1993. In 2009 heb ik de specialisatie haptotherapie voor kinderen afgerond. Ik neem deel aan zowel intervisiebijeenkomsten voor de haptotherapie als de kinderhaptotherapie. Op de Academie voor Haptonomie te Doorn geef ik colleges en verzorg ik nascholingen. Daarnaast ben ik als coach verbonden aan het LTC, instituut voor persoonlijke ontwikkeling en gezondheidsmanagement, te Zwolle.

Mijn drijfveren

Mensen fasciliteren en aanmoedigen om zichzelf beter te leren kennen, inzichten laten verwerven over hun doen en laten en hoe ze daarbij hun gevoel kunnen laten spreken is een boeiend proces. Het gaat om de "van-zelf- sprekende" beweging weer ontdekken en toelaten om zo hun eigen vitaliteit (levenslust) en levenskunst weer te kunnen gaan ervaren. Als dat gebeurt, en dat gebeurt op hele vele verschillende wijzen, is dat  genieten. Het is  bijzonder om als voelgids mee te lopen op een persoonlijke ontdekkingstocht. Haptotherapie is een ambacht waarin meerder dimensies, die mij inspireren en fascineren, samen komen.  Verwondering voor de fenomenen van het menselijk lichaam, van de dynamiek van het persoonlijke contact en de communicatie waarin ons lijf  een zo essentiele rol speelt. Dat alles en mijn compassie voor mensen komen in dit ambacht samen. 

Verwondering voor ieders zijn haar authenticiteit, vorm geven aan je autonomie en je verbonden voelen met anderen en de wereld om je heen zijn belangrijke pijlers in het leven.